Steiner Ranger LRF 10×42 kokemuksia

Tälle jahtikaudelle en tehnyt uusia asehankintoja, mutta yksi vertaansa vailla oleva varuste löysi paikkansa vyöltäni: etäisyysmittarilla varustettu Steiner Ranger LRF 10×42 käsikiikari. Tuotteen sain käyttööni Team Sakon jäsenenä, joten suodattakaa mainospuheet sen mukaisesti 😉

Kuten mikään muukaan varuste, tuskin tämäkään on kaikille täydellinen valinta. Mutta minulle Steinerin uudessa käsikiikarissa yhdistyvät kaikki, mitä kaipaan metsästyskiikarilta: riittävästi valovoimaa muun muassa ketunpyyntiin ja oksiston varjoihin kätkeytyvien haukkulintujen havaitsemiseen, hyvät tarkennussäädöt, fiksu muotoilu, kompakti koko ja miellyttävän pitävä ote – näin alkuun. Kiikarissa on lisäksi on 11G:n iskunkestävyys ja se on korkealuokkaisesti typpitäytetty, mikä on useamman päivän erämaareissuillani tietysti välttämättömyys.

Kymppikertaista suurennosta alkuun hiukan epäilin – kasiin tottuneena – mutta se on käytössä osoittautunut täydelliseksi valinnaksi. Suuremmalla suurennoksella kohde tulee ratkaisevan paljon lähemmäksi, eikä enää jää epäselväksi, piileskeleekö puussa lintu vai epämääräinen oksakiehkura. Kuvan syväterävyysalue on sopivan lyhyt, minkä vuoksi tarkennusta hiukan edestakaisin säätämällä helpottuu havaita koiran haukussa oleva lintu, jonka edessä on näköesteenä oksia ja havuja. Aiempiin kiikareihini verrattuna tuleekin tunne, että tällähän näkee esteiden läpi. Kahdeksankertaisella suurennoksella toki näkökenttä on hiukan laajempi, mutta paremman suurennoksen edut ovat haukussa olevien lintujen havaitsemisessa kiistattomat: parempi yksityiskohtien erottaminen nopeuttaa lintujen etsintää.

Steiner Ranger LRF 10×42 metsästyskiikari etäisyysmittarilla Luoston maisemissa.

Kiikariin integroitu huippuluokan etäisyysmittari mullistaa kaiken. Laite on intuitiivinen käyttää ja siinä on erikseen toiminnot muun muassa haastavammalle kelille sekä tilanteisiin, joissa on tarve mitata etäisyys joko lähempään tai kauempaan kohteeseen. Valmistaja lupaa laitteelle jopa 1 800 metrin mittausetäisyyden, mutta olen ihan perusasetuksilla mitannut onnistuneesti pidempiäkin matkoja, esimerkiksi auringonlaskun jälkeen mittasin etäisyyden tunturin rinteeseen 1 975 metrin päästä.

Tukevasti panssaroidulla kiikarilla on painoa vähän enemmän kuin halvoissa käsikiikareissa ja erillisessä etäisyysmittarissa, mutta samaa luokkaa kuin kilpailijoiden vastaavilla tuotteilla. Kaulassa kantamalla muutaman sadan gramman painoeron huomaisi tosin helpommin kuin tuossa vyöllä tai edes kiikaria käsitellessä. Toisin sanoen: mikäli tarvetta ei ole samoissa yhteyksissä sekä kiikaroida että mitata etäisyyksiä, pärjää varmasti hyvin erillisillä laitteilla, joista sitten ottaa mukaan aina sen, kumpaa enemmän tarvitsee. Jos tarve on usein sekä etäisyysmittarille että tämän tyyppiselle kiikarille, niin tässähän ne tulevat kompaktisti ja laadukkaina samassa paketissa.

Sorsatuplat, josta tarina löytyy Instagramin puolelta tästä linkistä.

Alkuun sorsa- ja hanhijahdissa lintuja kaukaa havaitessani en meinannut edes muistaa, että tosiaan napin painalluksella näen heti saman tien etäisyydet lintuihin. Kiikarin ansiosta sainkin jo hyviä onnistumisia, kuten sorsatuplat 203 metrin päästä. Lisäksi lintuhaukkua lähestyessäni, samalla kun jo kauempaa kiikaroin potentiaalisia puita, saatan verrata tarkastelemani puun etäisyyttä Garminin näytöltä näkyvään koiran etäisyyteen. Jo muutaman kanalinnustuspäivän käyttökokemuksella huomaan sen säästävän lintuhaukun lähestymisessä valtavasti aikaa. Esimerkiksi toissapäivän metsohaukussa sen vuoksi tajusin, että minun ja koirani välissä on vielä kokonainen puustoryhmä ennen haukkupuuta, mikä auttoi suunnittelemaan haukun lähestymisreitin oikein.

Tuotteen mukana tullut kuljetustasku iskuu aserinkkani lantiovyöhön kuin siihen luotu, ja taskun suojaläpät suojaavat kiikarin linssejä likaantumiselta erinomaisesti. En voisi olla enemmän tyytyväinen, enkä malta odottaa kokemuksia haastavammista olosuhteista – esimerkiksi huurremetsojen pyynnissä latvalinnustuksen aikaan!

Steiner LRF 10×42 hinta Suomessa on 1 690 € ja se on saatavilla kaikkien Sakon jälleenmyyjien kautta. Lisätietoja tuotteesta löytyy maahantuoja Sakon sivuilta ja tarkemmat tiedot Steinerin sivuilta.

// Mikael Kukkonen

Ota meidät seurantaan Facebookissa pysyäksesi ajan tasalla uusista seikkailuistamme. Kannattaa myös seurata YouTube -kanavaamme, josta löydät juuri tuoreen koosteen kanalintutilanteista ja jonne pian tulee syksyn ensimmäinen kanalinnustusvideo koilliskairan erämaavaellukselta. Alla tuoreimpia kuvia Instagramistani:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s