Epäonnistumaan tuomittu jahtireissu vol.1

Sunnuntai täynnä kaikenlaista hulinaa! Päivä tuntuu syksyn kauneimmalta: ruskan loistoa kirkkaimmillaan ja aurinkoa pilvettömältä taivaalta aamusta iltaan. Kamojen pakkaamisen lomassa teen Pielisjoella rauhallisen melontaretken, jonka jälkeen ohjelmassa on ruoanlaittoa, aiempien saaliiden käsittelyä ja huolella laaditun ostoslistan mukaisesti pikainen kauppareissu – edessä on lähtö jokavuotiselle jahtireissulle pitkäaikaisen ystäväni Mamen kanssa.

Yläasteelta alkaen on yhdessä koettu – ja etenkin oltu vierestä todistamassa toisen kulkua läpi kaikenlaisten vaiheiden. Mamesta on sittemmin tullut viisihenkisen perheen isä ja Suomen vahvin poliisi (2014 & 2016). Lukion jälkeen ajauduimme asumaan eripuolille Suomea ja välissä oli molemmilla muutama vuosi vähemmällä metsästyksellä. Niitä lukuunottamatta on joka vuosi pyritty tekemään yksi yhteinen metsästysreissu, jonka aikana yleensä jo suunnitellaan seuraavaa.

Tätä jahtia oltiinkin suunniteltu erityisellä innolla! Viime vuonna etenkin Mamen saaliit ylittivät odotukset niin rajusti, että oli vaikea nytkään asennoitua mihinkään keskimääräiseen. Alkusyksyyn verrattuna pimeämpi lokakuu sopii täydellisesti eräkämppäelämän fiilistelyyn ja säätiedotuksetkin näyttivät hyvältä. Olimme varmoja, että tästä tulisi huikea reissu!

On muutama aste pakkasta, kun kello 23 jälkeen sunnuntaina saavumme vuokraamalleni eräkämpälle Ilomantsissa. Alakerran haju rinteeseen rakennetussa hirsimökissä potkaisee keuhkoihin kuin hirvi heti ovella! Rakkautta ensi henkäyksellä!? Hieman väitellään, onko kyse normaalista hajusta vai homeesta, mutta minua alkaa hiukan hirvittää raskas hengitysilma. Teemme takkatulet sekä ala- että keskikerroksessa, jotta saisimme muutaman vuoden tyhjillään olleeseen kämppään hieman lämpöä.

Nukumme reilut kolme tuntia ja hiivimme hämärässä kämpän lähelle teeripassiin.

Mame saa komeasta ukkoteerestä kiväärihollin ja laukaus onnistuu – ehkä se tästä lähtee! Teeri ripustetaan roikkumaan yläkerran aidatun parvekkeen seinälle ja tullaan taloon tekemään aamupalaa. Minulla on jo sairas olo ja tuntuu pahalta palata kämppään sisälle. Pilkkoakseni pekonia vedän leikkuulaudan esille ja järkytyn sen kunnosta! Tarkastelemme hieman kämpän hirsipuupintoja ja kaikkialla näkyy mustaa hometta – äkkiä kamat ulos tuulettumaan, eihän täällä voi edes tavaroita säilyttää!

IMG-20161003-WA0001_ Leikkuulauta .jpg
Homeinen leikkuulauta.

Lähdemme kiertämään suurta rämealuetta metsojen toivossa. Koirat eivät lähdekään mukaan vaan harhautuvat meistä jo alkumatkasta. GPS näyttää niiden olevan paikallaan kämpän pihassa. Kumma homma, sillä luulisi niillä nyt olevan intoa metsästää meidän kanssa! Koirattomana metsästäminen tuntuu minusta orvolta, minkä lisäksi hiljaakin hiipiessä tuntuu jatkuvasti, että aivan juuri tulee joko astmakohtaus tai lentää oksennus. Keuhkoihin sattuu ja Mamella kutittaa joka paikkaa. Vaikka saamme jo lyhyellä kävelymatkalla joitakin metsotilanteita toteamme, ettei metsästys onnistu näin heikossa kunnossa. Keskustelemme terveyden vaarantamisen mahdollisuudesta ja päädymme tekemään raskaan päätöksen: jätämme maksetut luvat käyttämättä ja järjestämme mökin ja luvat toiselta puolelta Pohjois-Karjalaa.

Tulemme kämpälle pakkaamaan kamat autoihimme ja selviää, että koirat ovat päässeet aidatulle parvekkeelle ja syöneet Mamen ampuman teeren lähes kokonaan – sekin vielä! Köröttelemme illanköllykässä pitkän ajomatkan sähköttömälle eräkämpälle lähellä Valtion metsästysalueita. Lintumaina nämä eivät olisi alkuperäisen kohteemme veroisia, mutta ainakin puitteet olisivat muuten terveemmät.

(Tarina jatkuu seuraavassa numerossa…)

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s