Maailman mukavin sorsanhoukutin!

Huomenna se alkaa, sorsastus! Autoni suuntaa Pohjois-Karjalan erämaihin, karuille erämaalammille. Helpommin sorsia voisi löytää lähes mistä vaan sorsastajien suosimista kosteikoista, joihin rauhaa kaipaava sieluni kuitenkin välttää menemästä. Mieluummin uuvutan itseni kulkemalla pitkän päivän omassa rauhassa kuin annan kanssapaukuttelijoiden vähän väliä katkaista siniset ajatukseni. Vähäisestä tilanteiden määrästä huolimatta on saalistakin yleensä siunaantunut ihan sopivasti, sillä tiesitkö, että ruokintaa lukuunottamatta maailman paras houkutin sorsille on rannassa ketunvärisenä vöyhkäävä suomenpystykorva? Mutta voiko sorsan ampuminen pystykorvan haukusta haitata sen taipumuksia kanalinnustuksessa?

Sieltä ne tulevat.
Sieltä ne tulevat.

En ollut kuullut pystykorvan sorsanhoukutustaidoista puhuttavan, kun suolammella näin ensimmäisen pystykorvani Rockyn ottavan tavipoikueen haukkuun. Tavit näyttivät kiusoittelevan Rockya uimalla uskaliaasti mahdollisimman lähelle rantaa – ja sitten pikaisella spurtilla väistivät koiran tarttumisyritykset! Kiivas haukku piti tavien huomion koirassa, jolloin ajattelin yrittää päästä mahdollisimman matalana kaislikossa haulikkohollille.

Soistunut ranta upottaa vain vähän ja pääsen yllättävän helposti varmalle etäisyydelle, mutten tiedä, onko tilanteessa kiire vai ei. Koira haukkuu ja tavit ääntelevät intensiivisesti! Mihin ammun? Joudunko ampumaan parveen? Haavakoiden välttämiseksi otan kaksi patruunaa kämmeneen etutukin alle ja kaksi etuhampaideni väliin. Otan hyvän ampuma-asennon ja nostan haulikon poskelleni, kun tapahtuukin jotain yllättävää! Tällä lammella en koskaan aiemmin ole tavannut heinäsorsia, mutta niin vain tähtäyshetkellä, juuri ennen liipaisimesta vetoa, näen lammen perältä neljän heinäsorsan nousevan siivilleen!

Sorsat lentävät vajaa metrin korkeudella ja kaartavat kohti koiraa – haulikon tähtäykseeni nähden aivan vastapalloon! Juuri laskeutumisen hetkellä, kun sorsat levittävät siipensä, ammun nopeasti kahdella laukauksella kaikki saapuvat neljä sorsaa nurin, lataan nopeasti ja kerkeän ampua vielä vedessä olleeseen tavipariin laukauksen ja toisella piipulla yksi pakoon yrittävistä taveista tippuu vähän matkan päähän etuvasemmalle. Lataan vielä pari kertaa rauhoittaakseni vähänkään elonmerkkejä osoittavia saaliita ja hiukan hämillään tilanteesta keräilen linnut talteen: neljä heinäsorsaa ja kolme tavia.

sorsat.jpg
Työnjako: Rocky houkuttelee, minä ammun ja Mimmi noutaa.

Nämä ovat minulle haikeita ja rakkaita muistoja. Rockyn poismenosta on nyt vuosi aikaa, mutta tuosta tilanteesta alkoi puolitoistavuotiaan Rockyn ura sorsakoirana syksyllä 2005. Rauhallisissa Pohjois-Karjalan erämaissa, useilla eri paikkakunnilla, tuli vuosien varrella koettua upeita sorsastustilanteita. Yllä olevassa kuvassa oli tilanne, jolloin jo kaukaa mäeltä näin, että vastarannalla puronsuussa on neljä heinäsorsaa. Ryömin rantaan ja jäin odottelemaan rantakaislikkoon noin puoleksi tunniksi. Kun Rocky oli tehnyt kaikki muut lähinurkkien tärkeät tutkimusmatkansa, oli aika tulla viereeni ja tähystellä vastarannalle. Arvasin oikein, että sorsat lähtevät silloin heti liikkeelle. Valmistauduin tilanteeseen, eikä porukasta jäänyt henkiinjääneitä paljastamaan juoniamme sorsien lajitovereille. Samassa tilanteessa toinen koirani Mimmi päätti yllättäen aloittaa noutajana ja toi minulle kaikki neljä sorsaa.

Tänä syksynä Mimmin lisäksi mukanani kulkee myös suomenpystykorvan pentuni Joiku, jonka kiinnostus kaikkea riistaa kohtaan vaikuttaa syttyvän räväkästi. Mielenkiinnolla odotan, millaisia seikkailuita syksy tuo tullessaan, ja kuinka pentukoira oppii linnunmetsästyksen niksit. Siitä vähintäänkin olen vakuuttunut, että suomenpystykorvan arvosta ja monipuolisuudesta metsästyskoirana monilla ei ole hajuakaan. Jotkut pystärin omistajat myös aivan turhaan rajaavat koiran metsästyskäyttöä vain kanalinnuille, vaikka sorsajahti yhtälailla vahvistaa haukkuvan lintukoiran luontaista käyttäytymistä – ja tarjoaa omistajalleen sekä maukasta lihaa että hienoja elämyksiä!

Upeita hetkiä hyvän harrastuksen parissa kaikille ja hyviä riistalaukauksia!
// Mikael

Seuraa meitä Facebookissa, niin pysyt kuulolla syksyn jännittävistä tilanteistamme!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s